Budget4life

Budget 4 life

Wat als je morgen op eigen benen staat?!

We horen het regelmatig in het nieuws: steeds meer en meer gezinnen kampen met een overmatige schuldenlast. Het OCMW voelt als eerste de toenemende schuldproblematiek bij de gezinnen. Opvallend is de stijging in het aantal jongeren dat bij het OCMW aanklopt met een financiële hulpvraag.

Daarom willen we ook werken aan preventie in de schuldhulpverlening, meer bepaald preventie bij jongeren.

Dit werd Budget4Life, een preventie-initiatief van CAW Limburg, Welzijnsregio Noord-Limburg en de Noord-Limburgse OCMW's van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer.

Wat is Budget4Life?

Budget4Life is een interactieve tentoonstelling rond budget en koopkracht en dit voor leerlingen van het 6de en 7de jaar secundair onderwijs.

Twee maatschappelijk werkers uit het werkveld leiden de leerlingen gedurende twee uren rond doorheen de wereld van consumeren, schulden maken en oplossingen zoeken.

De inhoud van Budget4Life:

Stap 1: De Toekomst

De leerlingen krijgen een nieuwe identiteit en enkele gegevens over hun nieuwe ‘ik’ die ze verder in de tentoonstelling nodig hebben.

Stap 2: De Realiteit

Keuzes maken hoort bij het echte leven. We bekijken hoe het er in de realiteit aan toe gaat. Wat moeten we allemaal betalen en hoeveel betalen we dan?

We staan stil bij de maandelijkse vaste kosten, jaarlijkse vaste kosten en onverwachte kosten. Daarna maken de leerlingen een budgetoefening via het leef-je-loon spel. Ze moeten nadenken welke kosten hun nieuwe ‘ik’ heeft. De resultaten van hun oefening worden vergeleken met levensechte situaties.

Stap 3: Gevaren en gevolgen

De leerlingen hebben in de vorige stap zelf geteld en gepuzzeld wat ze met een maandloon kunnen doen.

Wij merken dat veel mensen er niet (meer) in slagen dit rekenwerk te doen en zich hierdoor verliezen in rekeningen, facturen en uitgaven. Rekeningen worden niet meer betaald en schulden stapelen zich op. Maar hoe komt dit? Hoe ontstaan schulden en wat zijn de gevolgen ervan?

Er bestaan verschillende redenen waardoor iemand in de financiële problemen geraakt. We overlopen en visualiseren de grootste oorzaken nl. inkomstenverlies en overconsumptie (o.w.v. status, reclame, verslaving en kredieten).

We bekijken wat er gebeurt als er toch iets misgaat en we in de financiële moeilijkheden geraken. We laten zien wat een budgetmeter en een 10-ampèremeter is. De leerlingen testen hier zelf wat ze met 10 ampère kunnen doen. En tenslotte, wat zijn de gevolgen als een deurwaarder langs geweest is. Wat mag hij meenemen en wat niet.

Stap 4: Oplossingen

Wat kan men doen indien er zich financiële moeilijkheden voordoen? We lichten kort toe wat het OCMW is en welke dienstverlening wordt geboden.

De leerlingen ontdekken dat er verschillende manieren zijn om de uitgaven te beperken, nl. door energie te besparen en slim te winkelen. Wat is het prijsverschil tussen een winkelkar met merkproducten en een winkelkar vol met dezelfde witte producten? We vergelijken twee gelijkaardige outfits. Is het mooiste ook het duurste? Proeven we het verschil tussen een merkproduct en het witte product ervan?

Planning 2019

Noord-Limburg - initiatief van Welzijnsregio en de OCMW's van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt:

  • in verlijfscentrum 't Pelterke, Jeugdlaan 4 in Overpelt (ook bereikbaar via Ringlaan)
  • dagelijks van 5 november t.e.m. 03/12/2019 voor scholen uit de regio
  • Voor info en inschrijving kan men terecht op het mailadres budget4life@welzijnsregio.be.

Terugblik en Info

Terugblik op de eerste uitgave van de beurs in 2013: Actief met jongeren door de budgetbeurs-Budget4life

Beurs 2014: Budget4life opnieuw geopend voor Noord-Limburgse jongeren.

Beurs 2015: Budget4Life leert jongeren op eigen benen staan - Budgetbeurs voor 3de maal opgesteld in Noord-Limburg.

Beurs 2016: Vierde editie budgetbeurs doet de lamp branden.

Beurs 2017: Budget4Life in een nieuw jasje.

Beurs 2018: Budget4Life al voor de zesde keer in Noord-Limburg.

Naar de website van Budget4Life: www.budget4life.be