Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 19 november 2017.

Budget4Life in een nieuw jasje

Het was een fiere voorzitter van Welzijnsregio Noord-Limburg die de vernieuwde budgetbeurs Budget4Life mocht openen in 't Pelterke te Overpelt.

Lydie Jacobs sprak er namens de OCMW's van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer die nu reeds voor het 5de jaar op rij de leerlingen uit het laatste jaar van het secundair onderwijs uitnodigen voor deze interactieve tentoonstelling.

Met jaarlijks een duizendtal bezoekers betekent dit dat na deze maand een vijfduizend jongeren uit Noord-Limburg de beurs bezocht hebben. Zij maken er de oefening wat het betekent om zelf met hun budget om te gaan.

Preventieproject over budgeteren

Een dankbare oefening wist Roel Willekens te vertellen. Hij is coördinator voor de 3de graad BSO bij Provil Lommel, een school die elk jaar deelneemt.

Deze praktijkoefening past niet alleen binnen het pedagogisch project dat oplegt dat jongeren moeten voorbereid worden op het omgaan met hun eigen budget.

Bovendien is de tentoonstelling heel levendig en sluit aan bij de leefwereld van jongeren, zodat er meer aandacht en betrokkenheid is. Een belangrijke voorwaarde uiteraard, willen we de preventiedoelstelling ook realiseren.

Een nieuwe look

En precies hiervoor kreeg de tentoonstelling een face-lift vertelde Lutgart Van Ende van BIZ-Limburg. Met nieuwe beelden, een frisse en herkenbare jeugdige look, moderne technieken en een visueel aantrekkelijke vormgeving komt de beurs opnieuw in leefwereld van de jongeren.

Bovendien is de beurs een reizend item geworden en verhuist deze een keer of drie, vier per jaar door de provincie Limburg. Vandaar dat de materialen ook wat flexibeler en mobieler werden gemaakt. De kosten voor de beurs kunnen verhaald worden op het jaarlijks BIZ-budget, maar voor de vernieuwing werd een belangrijke tussenkomst bekomen van 'Welzijnszorg Limburg'.

Enthousiaste gidsen

Dat de tentoonstelling succes heeft bij de jongeren heeft ongetwijfeld te maken met de interactieve aanpak die van bij het begin werd gehanteerd. Deze wordt deels bepaald door het knappe tentoonstellingsmateriaal.

Maar even belangrijk is de bezieling die in elke rondleiding gestoken wordt door de maatschappelijk werkers uit de respectievelijke OCMW's. In de maand november worden zij even preventiewerker en gaan ze met de jongeren door de tentoonstelling. Zij maken hen wegwijs in het verstandig omgaan met een realistisch budget, wijzen hen op de gevaren van overbesteding en geven aan welke oplossingen er zijn.

Zij doen dit met veel enthousiasme en hebben ook een belangrijke boodschap te brengen. Zij weten immers maar al te goed vanuit hun dagelijks werk in de sociale dienst van het OCMW tot wat het kan leiden wanneer iemand zijn budget niet meer onder controle heeft.

Budget4Life loopt nog tot eind november in het verblijfsgebouw van 't Pelterke te Overpelt. In totaal hebben 1020 leerlingen uit 19 scholen ingeschreven, zodanig dat alle dagen volledig bezet zijn. Nieuw dit jaar is dat de OCMW's enkele bijzondere rondleidingen hebben voorzien voor de vluchtelingen die zij in hun Lokale Opvangcentra begeleiden.

Meer info over Budget4Life