Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 27 september 2024.

Veiligheidstips bij het gebruik van mobiele toestellen zoals smartphones

Veiligheidstips bij het gebruik van mobiele toestellen zoals smartphones

Mobiele toestellen zoals laptops, smartphones, tablets zijn niet meer weg te denken. Zowel op het werk als thuis worden ze quasi continu gebruikt

Mobiele toestellen hebben toegang tot een hoop vertrouwelijke informatie. We gebruiken tientallen apps voor zowel zakelijke als persoonlijke doeleinden. Een aanvaller kan veel schade aanrichten als het toestel gehackt wordt.

Mobiele toestellen zijn, net zoals desktopcomputers, gevoelig voor malware-infecties (schadelijke software) en andere gevaarlijke kwetsbaarheden. Daarnaast bestaat de fysieke dreiging dat je een apparaat verliest of dat het wordt gestolen, wat een extra beveiligingsprobleem met zich meebrengt.

We geven enkele tips om het gebruik ervan zo veilig mogelijk te houden:

 1. Browser en surfen:

Let op met advertenties op websites of op sociale media. Vaak zijn aanbiedingen te mooi om waar te zijn en lokken cybercriminelen je naar nagemaakte of malafide phishing-sites waar ze trachten persoonlijke of gebruikersgegevens van je te ontfrutselen.

Een URL is moelijker te verifiëren op mobiele schermen. Bij twijfel of onverwacht, open de link niet!

Sommige smartphones tonen de URL wanneer je een lange tijd op de link blijkt drukken.

Bewaar geen aanmeldgegevens in de browser.

2. Malafide tekstberichten ( via SMS of sociale media )

Vaak zitten achter eenvoudige tekstberichten links naar websites of formulieren waar ze opnieuw gegevens trachten te bekomen. Een bericht van de belastingdienst of politie over een niet betaald bedrag of boete. Een overheid gaat niet via deze weg met een burger communiceren.

Idem voor sociale media waar gelijkaardige tactieken worden gebruikt.

3. Back-up:

Wanneer je je toestel verliest of het geraakt beschadigd, dan loop je het risico om veel gegevens te verliezen. Denk maar aan berichten en foto’s. Zorg regelmatig voor een back-up van je toestel of van een gedeelte van de data.

 4. Zorg voor fysieke beveiliging:

Het is niet alleen belangrijk om jouw toestel met en code te beveiligen, zorg ook dat het scherm, bij niet gebruik, na enkele seconden wordt vergrendeld. Zo kan niemand jouw toestel gebruiken of gegevens lezen… Gebruik de instellingen slim en zorg ervoor dat de inhoud van een melding/bericht niet zichtbaar is in het meldingscentrum van jouw smartphone. Zo verhinder je dat iemand je berichten mee kan lezen als je smartphone in gezelschap op tafel ligt.

5. Blijf steeds up to date:

Zowel de constructeur van jouw toestel (bv. Samsung, Apple…) als leveranciers van apps verzenden regelmatig updates. Het doel van deze updates is o.a. de beveiliging van uw data te verhogen. Door jouw smartphone, laptop… naar de nieuwste versies bij te werken voorkom je eventuele bedreigingen.

Je kan updates automatisch laten installeren zodat je nooit een belangrijke verbetering mist. Daarnaast is het een goed idee om af en toe te controleren welke apps je hebt geïnstalleerd en de apps die niet meer gebruikt worden, te verwijderen.

6. Opgelet met schadelijke apps:

Apps kan je online op vele plaatsen vinden, al dan niet gratis. Sommige apps bevatten virussen.

Gebruik alleen apps die beschikbaar zijn in de officiële winkel van jouw apparaat, download NOOIT via een browser. Je kan best voorafgaand aan het installeren van zulke apps nagaan of het hier over veilige software gaat. Kijk hiervoor bv. naar de origine van de leverancier, naar het aantal keren deze app of software is gedownload, of de app via een beveiligd  kanaal (legitieme appwinkels) wordt aangeboden… en let op met gratis.

7. Beheer de app-machtigingen:

Denk na over de machtigingen die toepassingen vragen. Veel apps en websites volgen je locatie en gedrag zonder dat je het doorhebt. Moet een app je locatie kennen om muziek af te spelen? Geef apps alleen toegang tot de gegevens die ze echt nodig hebben. Waarom vraagt een app toegang tot je contactpersonen? Is dat noodzakelijk om het doel waarvoor je de app gebruikt, te bereiken? Kijk de instellingen na en beperk de toegang tot locatiegegevens, foto’s, microfoon, contacten, enz. wanneer deze info niet nodig is om de app te laten werken. Check de instellingen zelf en laat dit niet over aan de app. Blijkt dat je te weinig rechten hebt gegeven aan de app, dan kan je de instellingen alsnog aanpassen om toegang te geven.

8. Schakel ‘Mijn apparaat vinden’ in:

De meeste smartphones beschikken over diensten voor het zoeken van jouw apparaat. Als je jouw telefoon kwijtraakt, kan je met een ander apparaat bekijken waar jouw telefoon is via een online kaart of door een geluid op de telefoon af te spelen. Stel je vast dat de telefoon gestolen is of dat je deze niet meer terugkrijgt, dan kan je de wisfunctie gebruiken om alle persoonlijke gegevens volledig te verwijderen en het apparaat naar de fabrieksinstellingen terug te zetten.

9. WIFI

Om met de buitenwereld te verbinden, connecteer je via een netwerk (al dan niet draadloos) of via een mobiele verbinding. Vooral de aangeboden draadloze netwerken (WIFI) vragen aandacht. Veel WIFI’s zijn niet of amper beveiligd. Ze worden dan meestal ook gratis aangeboden. Opgelet met gratis.

Daarom deze tips:

  • Sta niet toe dat uw apparaat automatisch verbinding maakt met onbekende netwerken.
  • Zet WIFI altijd uit wanneer u deze niet gebruikt of niet nodig hebt.
  • Verzend nooit gevoelige informatie via WIFI, tenzij je zeker weet dat het een veilig netwerk is.

10. BLUETOOTH

Schakel automatische Bluetooth-koppelingen uit. En schakel Bluetooth uit wanneer je deze niet gebruikt.

 

https://welzijnsregio.be/download/1763