Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 19 maart 2018.

Integratie in de kijker

Goele Kerkhof, Integratiemedewerker van Welzijnsregio, laat weten dat er in onze regio heel wat te beleven valt rond integratie en diversiteit.

Naar aanleiding van de internationale vrouwendag vond er op 15 maart een vrouwendag plaats in de bibliotheek van Neerpelt.

Op 19 april gaat de interactieve theatervoorstelling 'Zing mee met de Bonski’s' door in de Adelberg in Lommel.

En op 25 april organiseert opvangcentrum ‘Valkenhof’ een lezing met journalist Robin Ramaekers over de oorlogssituatie in Syrië.

Vrouwendag in de bibliotheek van Neerpelt

Op donderdag 15 maart, een week na internationale vrouwendag ontving de bibliotheek van Neerpelt 60 vrouwen.

De Neerpeltse actrice Layla Önlen bracht een monoloog over het leven van een vrouw die nooit de kans kreeg om te leren lezen en schrijven. Na een hapje en een drankje werden ervaringen uitgewisseld over de thema’s die in de voorstelling aan bod kwamen: onwetendheid, vrijheid, emancipatie, diversiteit, stress en man-vrouw relaties.

Deze voormiddag werd georganiseerd door Gemeente Neerpelt in samenwerking met Basiseducatie LiMiNo, Internationaal Comité, Femma, Theater Antract en Groep Intro.

Integratiemedewerker Goele Kerkhof was betrokken bij de voorbereiding en stelde tevreden vast dat de diversiteit in het publiek groot was.

Interactieve theatervoorstelling 'Zing mee met de Bonski's'

Noord-Limburg zet in op taal-oefenkansen voor personen van buitenlandse herkomst. Zo werd het aantal groepen ‘Vriend en Taal’ in Noord-Limburg op één jaar uitgebreid van 1 naar zes. Zie Nieuwsbericht: Vriend en Taal fors uitgebreid.

De stuurgroep integratie zet verder acties op poten om het aanbod te versterken en uit te breiden. Eén van die acties is een theatervoorstelling voor anderstaligen. Vorig jaar was dit een succes en ook dit jaar belooft het een leuke voorstelling te worden.

Lennaert & de Bonski’s brengen in de interactieve theatervoorstelling 'Zing mee met de Bonski's' bekende en eenvoudige Nederlandstalige songs die live door iedereen in het publiek kunnen worden meegezongen. Zanger Lennaert Maes & de Russische broers Bonski zijn daarbij niet aan hun proefstuk. Ze maken al jaren muzikale producties op maat van anderstalige studenten Nederlands.

Voor deze voorstelling nodigen we graag de cursisten Nederlands van de centra voor volwassenenonderwijs en de anderstalige cliënten van de OCMW’s uit. Ook vrijwilligers die anderstaligen begeleiden, maatschappelijk werkers en andere professionelen zijn van harte welkom.

De voorstelling vindt plaats op 19 april 2018 om 10u30 in het Cultuurcentrum De Adelberg, Adelbergpark 1, 3920 Lommel.

De voorstelling is gratis.

Inschrijven kan via Goele Kerkhof, tel. 011/ 53 97 27, goele@welzijnsregio.be.

Op weg naar het Syrische Raqqa met journalist Robin Ramaekers

Tenslotte nodigt het Opvangcentrum van het Rode Kruis in Overpelt uit voor een lezing van VTM nieuws-journalist Robin Ramaekers. Dit verhaal brengt ons in de realiteit van de vluchtelingenproblematiek.

Robin Ramaekers maakte een aantal maanden geleden als VTM NIEUWS-journalist een reportage over de Syrische stad Raqqa. Dat is de voormalige hoofdstad van het zogenaamde kalifaat. IS werd er toen verdreven.

Robin komt op woensdag 25 april naar Overpelt om te vertellen over zijn reis. Hoe bereid je je als journalist voor op een dergelijke opdracht? Robin getuigt over de ontmoetingen met mensen die hij had. Hij schetst ook de situatie in Syrië en Irak. Nadien is er kans om vragen te stellen en wordt er met Robin in gesprek gegaan.

De lezing gaat door op woensdag 25 april 2018 om 19u30 in ’t Pelterke, Jeugdlaan 4, 3900 Overpelt.

Inkom is €5. Inschrijven verplicht!

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar integratie.ocoverpelt@rodekruis.be of te bellen naar 011/ 66 80 90.

Meer info vind je bij Vormingplus Limburg.