Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 31 mei 2015.

Opening nieuwe Woon- en Zorgcentrum Hoevezavel. Duurzaam, groen, modern en kleurrijk, maar vooral een thuis...

Vier jaar na de opening van het nieuwe Woon- en Zorgcentrum Kapittelhof in het stadscentrum en nog geen twee jaar na de opstart van de werken voor een vervangingsgebouw voor het Woon- en Zorgcentrum Hoevezavel in Heeserbergen, werd vrijdag 29 mei 2015 het spiksplinternieuwe Hoevezavel II officieel geopend.

Met dit vernieuwde aanbod van OCMW en stad Lommel in combinatie met andere initiatieven in de ouderenzorg is Lommel terdege voorbereid om de groeiende vraag op te vangen, stelt burgemeester Vanvelthoven.

OCMW-voorzitter Rita Phlippo vult aan dat het niet enkel gaat om een abstracte invulling van het aantal rustoordbedden. Het concept van het nieuwe Woon- en Zorgcentrum legt vooral de klemtoon op de gezelligheid en de huiselijkheid. Het is een ontwerp met kleinschalige ruimten, met veel glas en licht en met gebruik van warme houttinten”.

Beide sprekers op de openingszitting waren er bovendien van overtuigd dat een kwaliteitsvolle en efficiënte gebouweninfrastructuur maar een betekenis krijgt in de ouderenzorg, als deze bezield wordt door een enthousiaste en gemotiveerde personeelsploeg. Dit werd andermaal ondervonden in de hectische maar geslaagde voorbereiding van de verhuis van de 120 bewoners die gepland is voor de komende week.

Keuze tussen centrum of groene rand

Met dit nieuwe woon- en zorgcentrum hebben de bewoners de keuze tussen een mooie oude dag in het centrum van de stad of in de groene rand. "In 2012 openden we woon- en zorgcentrum Kapittelhof vlakbij het Huis van de Stad. (Zie: Senioren in de Stad – Opening Woon- en Zorgcentrum Kapittelhof).

Met die opening werd de opnamecapaciteit in de woon- en zorgcentra in Lommel met 30 bedden verhoogd. In WZC Kapittelhof kunnen 80 mensen verblijven, in het groene alternatief Hoevezavel II is er plaats voor 120 mensen en 3 kortverblijven,” zegt burgemeester Vanvelthoven.

Dit groene, klimaatneutrale gebouw kost ongeveer 27 miljoen euro. Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) komt voor bijna 9 miljoen euro tussen. Na de verhuis wordt het oude Hoevezavel deels gerenoveerd. De nieuwe Kunstacademie krijgt er haar uitvalsbasis.

Het groene Hoevezavel, warm, kleurrijk, gezellig…

Architecturaal lijkt het nieuwe woon- en zorgcentrum in niets op een klassieke voorziening. Veelvuldig gebruik van hout, schitterende binnentuinen die naadloos aansluiten op de binnenruimtes en opvallende interieurelementen zorgen voor een huiselijke sfeer met een moderne toets.

“De 123 kamers zijn bijzonder ruim”, zegt rusthuisdirecteur Rudi Fonteyn. “We onderscheiden twee kamertypes: de panoramakamer en de loftkamer met een aparte badkamer en zicht op de patio. Beiden zijn 25 m² groot en beschikken over een leef- en slaapgedeelte en een sanitaire ruimte. Voor een kamer in Hoevezavel II betaal je om en bij 50 euro.”

Opmerkelijk in het gebouw zijn de gordijnen. Die hebben alle kleuren van de regenboog en zorgen zo voor een frisse en kleurrijke toets. De verschillende compartimenten en afdelingen kregen telkens een aparte kleurschakering. Van blauw en groen tot geel en oranje. Een kunstwerk op zich.

Het nieuwe Hoevezavel blinkt uit in energiezuinigheid en straalt een duidelijk woonkarakter uit. “Geen grootschalig gebouw met eindeloze anonieme gangen, maar wel een gezellige woonomgeving met veel glas en licht, warme houttinten en de natuur die binnenkomt”, zegt OCMW-voorzitter Rita Phlippo. “Een thuis voor onze bewoners, een ontmoetingsplaats voor mensen, een bruisend centrum vol activiteiten en samenwerkingsmogelijkheden.”

Meer informatie over het nieuwe Hoevezavel-project vindt u in de brochure: Woon- en Zorgcentrum Hoevezavel.