Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 16 mei 2014.

De rode loper wordt uitgerold in de Week van de Opvoeding

Elk jaar, van 16 tot 23 mei, is er een Week van de Opvoeding. In Vlaanderen en Brussel worden dan activiteiten voor ouders en kinderen georganiseerd. In de kalender op de website van Groei Mee vind je een overzicht van activiteiten.

Opvoeden in beweging

Het thema van de Week van de Opvoeding 2014 is ‘Opvoeden in beweging’. Dit thema kan je op verschillende manieren bekijken.

‘Opvoeden in beweging’ gaat over opvoeden met een gezonde levensstijl. Bewegen is daarbij een belangrijk onderdeel (voorbeelden: met de fiets of te voet naar school gaan, supporteren voor je voetballende dochter, samen gaan zwemmen,..). Veel ouders, kinderen en jongeren gaan samen op zoek naar hoe ze gezondheid kunnen inpassen binnen hun gezin.

Daarnaast geeft het thema aan dat opvoeden geen onveranderlijk gegeven is. Opvoeden kan verschillen naargelang het land en de cultuur, maar bijvoorbeeld ook naargelang de leeftijd van een kind. Je gaat anders om met kleuterverliefdheid dan met een verliefde puber. Kinderen groeien, en ouders groeien mee. Ook veranderingen in de samenleving kunnen opvoeding beïnvloeden. Kon jij op je drie jaar al met een tablet overweg? Opvoeden is dus nergens ‘gelijk’ en gezinnen zijn steeds in beweging!

Noord-Limburg rolt de rode loper uit

Tijdens de Week van de Opvoeding wordt in Limburg de rode loper uitgerold. Daarmee worden ouders en opvoeders met hun kinderen verwelkomd. Het provinciaal steunpunt opvoedingsondersteuning wil hierdoor een sfeer scheppen waarin opvoeders met elkaar in gesprek kunnen gaan over het dagelijkse opvoeden.

Verschillende Noord-Limburgse gemeenten die samenwerken met de Opvoedingswinkel, sluiten bij dit initiatief aan. Zo zal er in de week van de opvoeding een informatiestand worden opgebouwd in de bibliotheek van Bree, Hamont-Achel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt en Peer.

Er worden in deze week enkele infoavonden georganiseerd:

Daarnaast zijn er verschillende sportactiviteiten zoals kajakken voor internen bij Wico Campus Salvator in Hamont-Achel, Gezondheidswandelingen en naschools sporten in Hechtel-Eksel, naschools sporten in Holheide Overpelt en de Sportsnack in de Corneliusschool van Overpelt-Lindel.

Knutselactiviteiten rond de week van de opvoeding worden georganiseerd in de diverse plaatsen voor Buitenschoolse Kinderopvang. Een complimentenboom komt er bij de kinderopvang in Peer, en tijdens de opendeurdag van Mater Dei in Overpelt wordt de Week van Opvoeding in de kijker gezet met complimentjes en een themamuur.

Ook de provincie Limuburg verspreidt een groot compliment voor alle ouders.

Tip van de opvoedingswinkel ivm examenstress

Met de week van de opvoeding eind mei, komen ook de examens in zicht. Ongetwijfeld een moeilijke periode voor ouders en kinderen. Voor hen heeft de opvoedingswinkel enkele tips in zijn column 'Examenstress'.

Andere tips van de opvoedingswinkel zijn terug te vinden op de website: www.opvoedingwinkelnoordlimburg.be