Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 15 september 2016.

Geslaagde samenwerking SociaalGroenDoen en Hagevenhappening

Sociaal Groen Doen en Hagevenhappening: een geslaagd recept.

Dat bleek afgelopen zondag 11 september toen heel wat mensen naar het Hageven afzakten voor dit feest in het groen.

Beleven in het groen

Voor de kinderen viel er heel wat te beleven: varen met het vlot, op het vliegend tapijt, survivalskills oefenen, inlevingsparcours, nestkastjes timmeren en schilderen, knutselen met natuurlijke materialen, ponyrijden, mini-voetbal, een clown, grime … te veel om op te noemen. Ook de volwassenen konden hun zintuigen prikkelen bij de kraampjes van de natuurmarkt, van de Javaanse keuken genieten of een PK-bier proeven. De zon bakte het letterlijk bruin met de Solarcooker.

Hybrid, RiveR of StoneS en de Bajantjs voegden een nootje toe aan deze gezellige sfeer met hun optredens. Natuurhulpcentrum Opglabbeek liet genezen vogels vrij en de trekpaarden van De Winning gaven de mooie setting aan de Wulp een authentieke toets.

Veel volk voor dit luchtige programma in het groene decor van het prachtige Hageven.

Sociale economie

We zoomen wat verder in op de tweede poot van de happening, die vanuit de sociale economie werd toegevoegd. Ook dan mogen we spreken van een groot succes.

De collega’s van De Winning hadden het terrein mooi aangekleed met hout en strobalen, terwijl de collega’s van STC De Biehal voor barbecue, pasta en soep zorgden. Het was voor hen meer dan 'een klus uitvoeren' in de zorg of in het groen, zoals hun opdracht vaak omschreven wordt. Zij deden dit met passie en inzet om aan de bezoekers te tonen welke de breed maatschappelijke betekenis kan zijn van een sociale economie in een diverse en solidaire samenleving. Zowel ten bate van de mensen die er werken als ten bate van de lokale gemeenschap.

Met initiatieven rond gezond en duurzaam wonen van het Sociaal Verhuurkantoor en van 'Goed Wonen' werd het thema verder opengetrokken. Ook richting participatie en sociale activering in de infostanden van Arktos en het Pelterhoekje van Overpelt. Knap vooral om vast te stellen hoe de deelnemers vanuit deze welzijnsschakel zelf aan de bezoekers hun engagement uitspraken om deze participatie op te nemen. Als ze er maar de gelegenheid voor krijgen. En Sociaal Groen Doen wil zulk forum zijn.

Vandaar ook belangrijk dat de OCMW's de aanwezigheid hebben gestimuleerd van mensen die zich normalerwijze wat uitgesloten voelen van dergelijke publiek-happenings.

We zien dus in deze tweede editie een mooie vooruitgang voor wat betreft deze doelstelling van SociaalGroenDoen'. "Hier ontkiemt iets moois, dat zeker nog kan groeien, dat bijdraagt aan de lokale bio-diversiteit', om in het jargon van de natuurontwikkeling te blijven.

We kijken met groeiende verwachting uit naar SociaalGroenDoen, editie 2017....

Naar de foto's

En nog veel meer foto's van Zjuul Devens