Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 3 februari 2014.

Senioren in het groen - De eerste steen voor het nieuwe woonzorgcentrum Hoevezavel II te Lommel

Nog geen twee jaren na de opening van het Kapittelhof in Lommel centrum, staat de bouw van het woonzorgcentrum Hoevezavel II in de steigers. De eerste steen werd er gelegd op vrijdag 31 januari door Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen, samen met burgemeester Peter Vanvelthoven en OCMW voorzitter François Timmermans.

De werken schieten goed op en volgens de planning verhuizen de 120 bewoners van Hoevezavel in het voorjaar van 2015 naar hun nieuwe stek.

Groen en duurzaam

Hoevezavel II wordt gebouwd vlak naast het bestaande woon- en zorgcentrum. Het nieuwe complex zal vooral uitblinken in energiezuinigheid, met aandacht voor de nieuwste technieken. Lommel is de stad van Pure Energie. Duurzaamheid was vanaf dag één dan ook een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp van het nieuwe woon- en zorgcentrum, benadrukt burgemeester Peter Vanvelthoven.

Een heel nieuw en innovatief systeem van klimaatregeling op basis van betonkernactivering, zal zorgen voor een constante en aangename binnentemperatuur. Verwarming in de winter en koeling in de zomer.

Ruimte en huiselijkheid

Verder zal het nieuwe Hoevezavel een duidelijk woonkarakter uitstralen. Geen grootschalig gebouw met eindeloze anonieme gangen, maar wel een gezellige woonomgeving waar ruimte en huiselijkheid centraal staan, aldus OCMW-voorzitter François Timmermans. Met een eigen kamer en aangepast sanitair voor elke bewoner.

Het nieuwe woonzorgcentrum zal bestaan uit drie met elkaar verbonden volumes. In de twee buitenblokken worden de bewonerskamers en de afdelingen ondergebracht. In het centrale deel is er plaats voor een ontmoetingscentrum met een gezellig cafetaria. Aandacht voor groen is essentieel. Het zal aangenaam toeven zijn in één van de binnentuinen of op het binnenplein.

Keuze tussen centrum of groene rand

Met dit nieuwe woon- en zorgcentrum wordt aan de toekomstige bewoners de keuze gelaten tussen een mooie oude dag in het centrum van de stad of in de groene rand. In 2012 werd het woon- en zorgcentrum Kapittelhof geopend, vlakbij het Huis van de Stad. Zie: Senioren in de Stad - Opening Woon- en zorgcentrum Kapittelhof te Lommel.

Met die opening werd de opnamecapaciteit in de woon- en zorgcentra in Lommel met 30 bedden verhoogd. In WZC Kapittelhof kunnen 80 mensen verblijven, in het groene alternatief 120 mensen.

Dit groene, klimaatneutrale gebouw kost 17,708 miljoen euro, exclusief BTW. Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) komt voor 8,9 miljoen euro tussen. Na de verhuizing zal het oude Hoevezavel worden afgebroken.