Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 10 oktober 2018.

Bruggenbouwer VIPSA -Workshops ondersteunen begeleiders en vrijwilligers

In kader van Versterking Participatie en Sociale Activering (VIPSA) werden er in 2017 in alle Noord-Limburgse gemeentes actieplannen opgesteld om maatschappelijke kwetsbaarheid aan te pakken.

Zie: Inspiratiemoment Participatie en Sociale Activering – Bruggen bouwen om te verbinden.

Het vervolgproject van VIPSA in 2018 kreeg de naam Bruggenbouwer. Via Bruggenbouwer biedt Arktos ondersteuning aan de gemeentes en verenigingen om acties opgenomen in het actieplan uit te voeren.

Workshops

Met onze 9 deelnemende OCMW’s werd een lerend netwerk opgezet om ervaringsuitwisseling te doen en nieuwe initiatieven te plannen.

Dit najaar organiseert Arktos op initiatief van dit lerend netwerk vier workshops voor begeleiders en vrijwilligers van jeugd-, sport- en cultuurverenigingen in Noord-Limburg.

Centraal staat de versterking van de begeleiders om drempels weg te nemen voor kwetsbare jongeren en gezinnen.

Begeleidershouding

Werken met kinderen en/of jongeren vraagt een doelbewuste begeleiderhouding. Tijdens deze workshop geven we je een aantal handvaten (bekrachtiging, modelleren, veiligheid …) waar je binnen iedere activiteit mee aan de slag kan gaan.

maandag 15/10 - De Schans, Hechtel-Eksel en zaterdag 20/10 - ‘t Poorthuis, Peer 

Eerste hulp bij conflicten

Met deze workshop willen we samen bekijken hoe je een conflict op een herstelgerichte manier kan aanpakken. We laten je kennismaken met een aantal gesprekstechnieken en kaders waarmee je kan experimenten binnen je vereniging.

woensdag 24/10 - ‘t Pelterke, Overpelt en zaterdag 27/10 - ‘t Poorthuis, Peer

Samenwerkingsopdrachten

Wil je werken aan een hechte groep of wil je net een aantal zaken bespreekbaar maken die er leven binnen de groep. Voor ieder doel kan je een samenwerkingsopdracht bedenken om hiermee aan de slag te gaan.

maandag 5/11 - De Schans, Hechtel Eksel en zaterdag 10/11 - Brasserie De Kroon, Bree

Superdiversiteit

Hoe kunnen we de kansen van superdiversiteit beter tot hun recht laten komen? We gaan met jullie aan de slag en komen we tot concrete actiepunten om binnen jullie vereniging en sportclubs stappen te zetten naar een superdivers publiek.

maandag 19/11 - De Schans, Hechtel Eksel en zaterdag 24/11 - ‘t Poorthuis, Peer

De workshops gaan maandag en woensdag steeds door van 18u30 tot 21u30 en op zaterdag steeds van 9u tot 12u.

Inschrijven kan via Joachim Cammalleri van Arktos: jcammalleri@arktos.be

Download hier de folder.