Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 20 november 2017.

Uitnodiging inspiratieavond over Participatie en Sociale Activering

Activiteiten binnen vrije tijd zijn de ideale mogelijkheid om kinderen en jongeren hun talenten te laten ontdekken of verder te laten ontwikkelen.

Helaas heeft niet iedereen de kennis, kans of mogelijkheid om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod.

De Noord-Limburgse OCMW's Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer zochten uit waar kansen blijven liggen.

Het resultaat van één jaar boeiende samenwerking wordt voorgesteld op de Inspiratieavond die doorgaat op dinsdag 28 november om 19.30 uur in het Michielshof te Hamont-Achel.

Staatssecretaris Zuhal Demir voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Personen met een handicap, zal deelnemen aan dit toonmoment.

Samenwerking VIPSA

Voor 2016, 2017, 2018 voorziet het Limburgse provinciebestuur een verdubbeling van de middelen Participatie en Sociale Activering die de OCMW's ontvangen van de federale overheidsdienst Maatschappelijke Integratie.

Deze extra middelen moeten ingezet opdat kwetsbare jongeren beter aansluiting vinden bij de samenleving . De gedeputeerde voor jeugd voorzag bovendien een surplus voor de OCMW's die rond dit thema samenwerken.

Deze uitdaging werd door de Noord-Limburgse OCMW's opgenomen en bovendien versterkt binnen Welzijnsregio.

Met Arktos werd een sterk plan uitgewerkt met lokale netwerktafels in de 9 gemeenten. Doelstelling was om de groep van meest kwetsbaren te bereiken en te betrekken.

Voor dit project werden bijkomende middelen bekomen vanwege de Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Personen met een handicap.

Gedurende een erg boeiend jaar van samenwerken tussen Arktos, 9 lokale besturen, scholen uit het basis- en secundair onderwijs, sport- cultuur- en jeugdverenigingen,… , wordt het tijd om “samen” onze bevindingen te delen.

Toonmoment

Op 28 november is er een toonmoment waarbij inspireren, delen en verbinden centraal staan!

Er wordt verslag uitgebracht over het voorbije jaar en tegelijkertijd worden de doelstellingen geformuleerd voor de verdere aanpak.

PROGRAMMA

Welkomstwoord door Guido Vrolix, directeur Welzijnsregio Noord-Limburg

'Participatie en sociale activering, ieder zijn/haar kans', mevrouw Zuhal Demir, Staatssecretaris Gelijke kansen, Armoedebestrijding en Personen met een handicap.

Arktos brengt verslag uit:

  • Voorstelling van het project door Gert Bortels
  • Gemeentelijke accenten door Marcel Schillebeeks en Koen Derickx
  • Regionale accenten door Marcel Schillebeeks

Klopt dit met de lokale beleving?

  • Getuigenis door Kim Schrooten en Sandra Vermeiren, lokaal bestuur Overpelt
  • Getuigenis door Koen Derickx

Hoe nu verder met deze plannen?

  • Lokaal en regionaal verder werken met coaching van Arktos
  • Getuigenis door speelplein Sowieso over de samenwerking met Arktos.

Het programma kan u hier downloaden.

Inschrijven via deze link: https://goo.gl/forms/tZtoIFXQj63fE1ek2