Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 21 oktober 2019.

Wijk-werkers in de kijker: opleiding

Welzijnsregio Noord-Limburg organiseert het wijk-werken voor de Noord-Limburgse lokale besturen.

Werkzoekenden kunnen gaan wijk-werken als ze nog niet toe zijn aan werken, werkplek-leren of een klassieke opleiding.

Wijk-werken biedt deze werkzoekenden enkele uren per week werkervaring via het uitvoeren van klusjes en activiteiten gedurende maximum 12 maanden.

 

Het grootste deel van onze wijk-werkers werkt in de tuin. Dikwijls in weer en wind! Velen van hen hebben al jaren ervaring. Anderen zijn pas begonnen met het wijk-werken. Om zowel onze ervaren tuinmannen en -vrouwen als onze nieuwe wijkwerkers de basisregels van veilig werken in het groen onder de aandacht te brengen, organiseerden we op 30 september een vorming in samenwerking met "De Winning".  

 

In overleg met de begeleiders en lesgevers kozen we voor een hele dag opleiding bij de Winning in Hechtel-Eksel. Alle tuingereedschappen zijn daar aanwezig en ook de omgeving leent zich tot uitgebreid oefenen. In de voormiddag kregen de wijk-werkers handige tips en technieken mee over veiligheid en veilig werken met de verschillende tuingereedschappen. Na een gezellig middagmaal was het oefenen geblazen. De theorie van de voormiddag werd in praktijk gebracht. 

 

De vorming was een groot succes. Bij de evaluatie hoorden en lazen we allemaal positieve reacties. Iedereen was enthousiast! De groenwerkers hebben vele dingen geleerd maar het oefenen in de praktijk was de grote meerwaarde aan deze dag. Ook de begeleiding door de praktijkmensen van de Winning werd erg gewaardeerd. "Het lijkt allemaal evident maar toch is het altijd belangrijk om bewust te blijven van de mogelijke gevaren," vertelt een wijkwerker. "We hebben praktische tips opgevangen en je leert toch steeds weer iets bij. En... ik heb ook een aantal collega's leren kennen!". Voor een andere wijkwerker mocht de opleiding zelfs nog wat dieper gaan. 

De wijkwerkers volgden deze vorming op vrijwillige basis. Gewapend met heel wat tips en tricks kunnen ze nu aan de slag binnen het wijkwerken, maar het geeft hen ook een goede basis om na het wijkwerken een volgende stap te zetten in hun loopbaan. 

 

Meer weten over wijkwerken Noord-Limburg?

Kijk op onze webpagina of neem contact met wijk-werken@welzijnsregio.be