Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 5 januari 2011.

Een kwaliteitslabel voor de Opvoedingswinkel Noord-Limburg

In november 2009 opende de Noord-Limburgs Opvoedingswinkel zijn deuren, met een filiaal in elke gemeente. In één jaar tijd werd deze 'winkel' een begrip voor de streek met een gespreid aanbod van pedagogisch advies, een ruim netwerk van contacten en partners en een sterk informatieaanbod met ondermeer de geslaagde opvoedingsavonden in elke gemeente. Met dit aanbod voldoet de Opvoedingswinkel Noord-Limburg aan de voorwaarden zoals die door Vlaanderen in het decreet ‘Opvoedingsondersteuning’ gesteld worden.

Vanaf 2010 hebben immers de opvoedingswinkels buiten de centrumsteden de mogelijkheid om het kwaliteitslabel aan te vragen.Een uitgebreid dossier werd opgemaakt waarin de visie en werkwijze werden toegelicht. Op basis van dit dossier werd in een besluit van de administrateur-generaal van Kind en Gezin op datum van 15 december 2010 het kwaliteitslabel toegekend. De opvoedingswinkel Noord-Limburg haalde een uitstekende score over heel de lijn.

Het kwaliteitslabel brengt helaas, in tegenstelling tot de centrumsteden, geen Vlaamse subsidies op. Toch moet het gezien als een belangrijke waardering voor de werking die op deze manier integraal kan worden ingepast in het Vlaamse jeugdwelzijnsbeleid. Door het engagement van de gemeenten en OCMW's en ondersteund door het provinciebestuur kan deze dienstverlening toch op een kwalitatief hoog niveau aan de Noord-Limburgse inwoners gepresenteerd worden.

De Noord-Limburgse Opvoedingswinkel heeft hiermee bewezen dat ook in een landelijke regio een kwaliteitsvolle dienstverlening mogelijk is. Getrouw aan de filosofie van Welzijnsregio Noord-Limburg ‘regionaal organiseren – lokaal aanbieden’ wordt in het samenwerkingsverband een zelfde kwaliteit en deskundigheid geboden als in de centrumsteden. Meerwaarde is bovendien de vlotte bereikbaarheid en laagdrempelige toegang.

Het project sluit hiermee volledig aan bij de doelstellingen van het Leader-programma Kempen en Maasland dat op deze wijze de sociale leefbaarheid in de kernen op het platteland wil garanderen.