Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 10 april 2017.

Tony Baselet, 20 jaar OCMW voorzitter in Hechtel-Eksel

Zaterdag 1 april was het precies 20 jaar geleden dat Tony Baselet verkozen werd tot voorzitter van OCMW Hechtel-Eksel.

De medewerkers van het OCMW bezorgden onderstaand bericht om deze verjaardag in de kijker te zetten.

Ook vanwege Welzijnsregio onze felicitaties voor dit jubileum.

Jong en ambitieus

In maart 1997 nam de toenmalige voorzitter ontslag om een jongeling in het politieke Hechtel-Eksels landschap een unieke kans te geven om 4 jaar voorzitter te zijn van het OCMW en dan door te stoten naar …

Maar hij stootte niet door – Tony Baselet kwam en bleef – al 20 jaar lang onze OCMW voorzitter.

Hij mocht zijn maidenspeech houden bij de opening van het nieuwe dienstencentrum – in feite een sociaal huis. Maar die term zou men in Brussel nog moeten uitvinden. Als spiekbriefje gebruikte hij toen een fles rode wijn.

Ieder jaar werd er uitgekeken naar de nieuwjaarsreceptie, niet voor de drank en de hapjes, maar wel voor de speech van de voorzitter. Steeds wist hij op een of andere manier iedereen te boeien en ‘waar’ gebeurde verhalen naar voor te brengen.

Groeiende dienstverlening

Onder zijn impuls groeide het OCMW uit tot een dienstverlenende organisatie waarin de verschillende teams, iedere dag opnieuw, zich inzetten voor het maatschappelijk welzijn van de inwoners van Hechtel-Eksel.

Het aantal maatschappelijk werkers groeide, wat leidde tot een opsplitsing in 2 teams en een werking met tandems. Ook de administratieve poot van het OCMW werd verder uitgebouwd met een eigen financieel beheerder en administratief medewerksters. De één mans klusjesdienst werd uitgebreid met 200% en de poetsdienst bleef een gevestigde waarde binnen het OCMW.

Samen met de omliggende OCMW’s stond Tony aan de wieg van Welzijnsregio Noord-Limburg. Hierdoor werd het hulpverleningsaanbod in Hechtel-Eksel uitgebreid met o.a. juridische dienstverlening, schuldbemiddeling, gezinszorg, sociaal verhuurkantoor en een actief tewerkstellingsbeleid voor OCMW cliënten. Werk is immers een hefboom om uit armoede te raken dixit voorzitter Baselet.

Onder zijn bestuur werden de eerste sociale beleidsplannen geschreven, er kwam een groot LOI, het dorpsrestaurant brengt mensen samen. Vrijwilligers kregen hierin een belangrijke rol maar ook binnen de MMC en de W mobiel.

De afgelopen 2 jaar werd er extra ingezet op de acties rond kinderarmoede. En naar volgend jaar wil hij werk maken van een seniorenbeurs, assistentiewoningen… Tja hij is ondertussen ook al aardig op weg om senior te zijn.

Felicitaties

Nu 20 jaar later vinden we het als medewerkers belangrijk om onze voorzitter eens onverwacht in de bloemetjes te zetten. Vorige zaterdag was er een sms-storm in zijn GSM. Het heeft eventjes geduurd voordat hij doorkreeg wat er gaande was. En typisch Tony, iedereen kreeg een aangepast smsje terug.

Tony bedankt…