Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 16 november 2016.

Vierde editie budgetbeurs doet de lamp branden !

Intussen loopt ook dit jaar van 8 november tot en met 1 december 2016 de interactieve budgetbeurs 'Budget4Life' in 't Pelterke te Overpelt.

Voor het vierde jaar op rij maken de maatschappelijk assistenten van de Noord-Limburgse OCMW's even de omslag van hulpverlener naar preventiewerker. Op deze manier willen ze jongeren bewust leren omgaan met het beheren van het eigen budget.

Dat ze het menen blijkt uit het laatste snufje dat dit jaar exclusief aan de beurs werd toegevoegd. Met de energiefiets zorgen ze ervoor dat de lamp blijft branden en wordt opnieuw power gestoken in de tentoonstelling.

Budgetbeurs

‘Budget4life’ is een interactieve tentoonstelling rond budget en koopkracht voor leerlingen van het 6de en 7de secundair onderwijs. Zij leren er de basisprincipes van budgetteren maar ook de gevaren en gevolgen van schuldenlast. Jongeren hebben immers vaak geen idee van wat het kost om op eigen benen te staan.

Dit preventie-initiatief in de schuldhulpverlening is een organisatie van Welzijnsregio Noord-Limburg, CAW Limburg en de OCMW’s van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer.

Interactief

Dat dit aanbod aanslaat bewijst opnieuw de deelname van de verschillende scholen uit de regio. Op een maand tijd zullen weer ca 950 leerlingen uit 13 Noord-Limburgse scholen in een 60 tal rondleidingen de beurs bezoeken.

Van bij de start was het de bedoeling om de bezoekers actief te betrekken. De tentoonstelling is opgebouwd uit een aantal stappen waarbij de leerlingen heel intensief met het in de betreffende ruimte aanwezige materiaal bezig zijn. Twee maatschappelijk werkers gidsen, geven informatie, stellen vragen en leggen voortdurend keuzes voor...

In de derde editie van vorig jaar werden reeds een aantal onderdelen van de tentoonstelling inhoudelijk bijgewerkt en sterker gevisualiseerd. De meest geslaagde toevoeging was de afsluitende quiz waar de deelnemende jongeren via tablets direct getoetst werden over de opgedane informatie.

Deze vernieuwingen worden dit jaar aangevuld met de energiefiets. In plaats van de passieve budgetmeter die uitvalt wanneer teveel elektrische apparaten zijn ingeschakeld, staat er nu de energiefiets waar stevig op moet doorgetrapt worden om de lamp de doen branden. Wie extra zijn best doet, krijgt er nog muziek bij!

Volgeboekt

De tentoonstelling kent dit jaar opnieuw groot succes en is voor de volledige periode volgeboekt met klassen uit de verschillende scholen. Ook de deelnemers aan het voortraject en het opleidingstraject van T&O dat door Basiseducatie wordt verzorgd, zullen de beurs bezoeken.

Wil je als hulpverlener een kennismakingsbezoek brengen dan kan je aansluiten bij de rondleiding die speciaal voor geïnteresseerden wordt georganiseerd op woensdag 30 november 2016 om 14.00 uur. Je kan hiervoor vooraf inschrijven door een mail te sturen naar Wendy Heins van BIZ-Limburg.

Voor meer info:

Budget4Life in Noord-Limburg

Naar de website van Budget4Life: www.budget4life.be