Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 18 augustus 2011.

Opvoedingswinkel: Eerste schooldag, best spannend

De vakantie loopt op z’n laatste benen en straks gaan weer bijna een miljoen Belgische kinderen terug of voor het eerst naar school. Vaak is dit niet enkel een spannende dag voor zoon- of dochterlief maar ook voor de ouders. We willen je enkele tips en trucs meegeven om te helpen bij een ontspannen overgang van vakantie naar school.

Een kleuter ervaart de eerste schooldag natuurlijk heel anders dan een jongere van 17 die de klappen van de zweep al kent. Maar in grote lijnen komt de aanpak toch op hetzelfde neer.

De laatste vakantiedagen.

Overschakelen van vakantieritme naar een schools tempo.

Op 1 september lijkt het ‘gewone leven’ weer op gang te komen. Niet enkel de kinderen, maar ook de volwassenen gaan weer ‘back to business’. Vaak is de dagelijkse routine ver te zoeken tijdens de zomermaanden. Weer stipt op tijd naar bed, boekentassen op tijd klaar hebben, brooddozen vullen, samen in de badkamer, samen aan het ontbijt… Er gaan meestal wel een paar dagen overheen om deze routine weer in de vingers te krijgen. Het is daarom een goed idee om hiermee al wat eerder aan de slag te gaan zodat iedereen dit ritme weer te pakken heeft op 1 september.

Nieuwsgierig, spannend… maar ook angst voor het onbekende.

Tijdens de laatste dagen van de vakantie leven er misschien heel wat vragen over de school. Sommige kinderen stellen ze gewoon. Bij anderen merk je aan hun gedrag dat ze ergens op zitten te broeden. Uitleggen wat er allemaal zal gebeuren, hoe een schooldag eruit zal zien, afspreken door wie het kind gebracht en gehaald zal worden… kan zeker geen kwaad. Passeer ook al eens aan de school, zodat het kind zich kan voorstellen waar het terecht zal komen. Samen de weg afleggen die het kind moet nemen, samen de bus of trein nemen zodat het weet hoe het allemaal in zijn werk gaat. Op die manier kan je je kind geruststellen en de angst voor het onbekende verminderen. Dat geldt ook en zeker voor kinderen die een overstap maken naar een andere school of de overstap maken naar het lager of middelbaar.

MAAR: Het is en blijf vakantie. Het thema school hoeft niet voortdurend aanwezig te zijn. Een aangename en rustige afsluiting van de vakantie staat voorop.

Klasgenootjes

Je kan vroegere klasgenootjes en/of vriendjes al eens uitnodigen voor een namiddagje ravotten. Hen terugzien en zich samen amuseren, kan de zin al aanwakkeren om elkaar weer vaker te zien, zoals dat op school zal gebeuren. Zeker voor kinderen die wat moeilijker sociale contacten leggen, kan dit een belangrijke ijsbreker zijn.

Shoppen

Heel wat materialen worden door de school kosteloos ter beschikking gesteld. Toch maken nieuwe spulletjes zoals een boekentas, kaftpapier, een sportzak of kleren het nieuwe schooljaar ook spannend en geeft het iets om naar uit te kijken. Maak er een leuk uitje van, samen met je kind.

Activiteiten buiten school

Het begin van het schooljaar valt ook samen met de start van de jeugdbeweging, balletlessen, tekenacademie… Samen met je kind nadenken over wat het misschien naast de school zou willen doen, kan ook weer zin geven in het nieuwe schooljaar.

1 september

Om ontspannen en uitgerust aan de start te verschijnen, helpt het alvast om op tijd naar bed te gaan. Leg de dag voordien ook alles klaar. Dit vermijdt ’s morgens een onnodige zoektocht naar brooddozen en drinkbekers die achteraan in de kast zijn beland.

Laat de avond voordien je kind (samen met jou) kiezen welke kleren het graag wil aandoen op die eerste schooldag. Zo komt je kind voor de dag in een outfit waar het zich goed in voelt. Ook vermijd je ’s morgens een urenlang getreuzel voor de kleerkast.

Zorg dat de nodige afspraken gemaakt zijn met diegene die de kinderen komt ophalen of met de vrienden waarmee er naar school getrokken wordt. Maak hierover ook duidelijke afspraken met de kinderen zelf.

Als de bel gaat, is het tijd voor afscheid bij de kleintjes. Neem kort afscheid en vertrek. De juf of meester weet de kleintjes wel af te leiden en de traantjes zijn meestal snel gedroogd.

De eerste schooldag is een spannende dag waarnaar er vol nieuwsgierigheid wordt uitgekeken. Kinderen zien oude vriendjes terug, ontdekken met wie ze in de klas zitten en wie hun nieuwe leerkrachten zijn… Een dag met voldoende stof om ’s avonds over te vertellen. Neem hier maar even tijd voor, samen met het lievelingskostje van je kind.

Opvoedingswinkel Noord-Limburg

Ook voor ouders is de eerste schooldag een soms wat spannende dag is. Je moet je kind weer een beetje meer loslaten en ziet ze een nieuwe stap zetten in hun ontwikkeling.

De Opvoedingswinkel is er als ondersteuning voor de ouders. Om die reden willen we tijdens de eerste schooldagen zorgen voor een warm onthaal van de ouders. We willen de mogelijkheid bieden om je ervaringen met andere ouders te delen of gewoon om wat bij te praten na een lange vakantieperiode. Op sommige plaatsen vind je een standje van de Opvoedingswinkel terug op de eerste schooldag aan de schoolpoort waar je terecht kan voor een tas koffie. Op andere plaatsen vind je een standje tijdens de infoavonden voor de ouders.

Heb je nog vragen rond het omgaan met de eerste schooldagen of andere vragen rond opvoeding en ontwikkeling? Dan kan je steeds binnenlopen op de spreekuren van de Opvoedingswinkel in je eigen of een andere gemeente. De nodige info om de consulenten van de opvoedingswinkel te contacteren, vind je op de website www.opvoedingswinkelnoordlimburg.be.