Dit nieuwsbericht werd toegevoegd op 18 september 2008.

Vergrijzen in het groen. Kennismaking met de zorgcampus in Peer.

De adviescommissie Gezinszorg van Welzijnsregio Noord-Limburg hield zijn septembervergadering in Peer. Aanleiding hiertoe was de uitnodiging  om kennis te maken met de nieuwe serviceflats "de Perre". Niet alleen de nagelnieuwe serviceflats werden getoond, maar de gehele welzijnscampus in de omgeving van het Peerder rusthuis. Het werd niet alleen een wandeling door het groen, maar ook een verrassende trip die de evolutie weergeeft van 30 jaar ouderenvoorzieningen.

Jos Jehoul als verantwoordelijke voor de thuisdiensten en Mia Royakkers, verantwoordelijke voor het Dienstencentrum, waren onze enthousiaste gidsen.

De PerreDe Perre is het nieuwste complex van het OCMW met 25 serviceflats. Moderne en functionele vormgeving. Een strak gebouw in twee verdiepingen rond een ruime en met veel groen en bloei ingerichte binnenkoer. Voor de bewoners een combinatie van privacy en geborgenheid, met toch een open kijk op de omgeving. Illustratief hiervoor zijn de matglazen deuren, waarin het open huisnummer het stiekeme "spionneke" vervangt. Bovendien krijgt men vanop het verdiepingsterras een mooi zicht op het stadspark, met daarachter het centrum met de robuuste kerktoren als blikvanger.

In de flats is de niet meer weg te denken domotica voorzien die comfort en veiligheid van de senior moeten helpen bewerkstelligen. Na ons bezoek aan de serviceflats te Hamont-Achel, kon dit ons niet meer verbazen. Het wordt blijkbaar standaard voor nieuwe serviceflats.

De welzijnscampus huisvest niet alleen senioren.Met het nabij gelegen kinderdagverblijf "Pinnochio" wordt de gemiddelde leeftijd fors naar beneden gehaald. Dit is een bewuste keuze van leeftijdsvermenging, waar in de buurt nog een wooncomplex voor jonge gezinnen wordt voorzien. Aan de zijde van het centrum sluiten de woonwijken aan, met gezinswoningen uit de voorbije decennia.

De SchommelCentraal op de zorgcampus ligt het dienstencentrum "De Schommel". Hier kunnen de Peerder senioren terecht voor tal van activiteiten en worden ’s middags warme maaltijden geserveerd.

Dit dienstencentrum is ondergebracht in een gedeelte van het oud rusthuis. In een ander deel van dit fraai gerestaureerde complex zijn 26 bejaardenflats ingeplant. Deze behoren tot het Woon- en Zorgcentrum Sint-Antonius.

Daarnaast biedt Woon- en Zorgcentrum Sint-Antonius opvang en huisvesting aan 145 senioren verdeeld over 3 afdelingen: validen, fysisch zorgbehoevenden en dementen. Het centrum is intergemeentelijk opgericht en wordt beheerd door de gemeenten Bocholt, Hechtel-Eksel, Meeuwen-Gruitrode en Peer.

De hoofdbouw dateert uit 1979. Hoeft het gezegd dat ook hier verbouwingsplannen boven liggen en intenties tot uitbreiding tot in de gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Hechtel-Eksel.

De ZwaenEen glazen gaanderij sluit naadloos aan op het wandelpad doorheen de campus. Binnen, buiten, oud en nieuw lopen door mekaar en brengen ons via de hoofdingang naar de zuidzijde van de campus.

Hier ligt het Wooncomplex “De Zwaen” met 15 serviceflats van het OCMW. Deze dateren van de beginjaren negentig, een periode dat nog iets kwistiger met ruimte mocht omgesprongen. Alle woningen gelijkvloers. Aan de binnenzijde geven de flats uit op een centrale gang. Een rondje aan de buitenzijde toont de speels ingeplante terrassen, eentje voor elke flat, temidden van heel veel groen.

Aan de overzijde van de straat situeren zich in de Sint-Antoniusstraat de eerste bejaardenwoningen van het OCMW van Peer. Deze werden gebouwd in 1987. Het zijn een 15tal schakelwoningen, ingeplant rond een pleintje, met opnieuw veel groen.

De wandeling doorheen de seniorencampus van Peer is een prettige kennismaking met een aanbod op maat voor elke senior. Er is het residentiële aanbod, aangepast aan de verschillende graden van zorgbehoevendheid. Hier doorheen loopt een gediversifieerd dienstenaanbod van zorg, verpleging, maaltijdverstrekking, mobiliteit, ontspanning, poets- en karweihulp.

Wij troffen hier een deftig praktijkvoorbeeld van het nieuwe woonzorgdecreet.